Kitap Ara

    Ermenistan, Kürdistan ve Pontus (İngiliz Belgeleri ve Amerikan Kayıtlarına Göre)

    Kategori: Tarih

    Sayfa: 192

    ISBN: 978-605-196-535-2

    Boyut: 13,5x21,5

    Kağıt: 2. Hamur

    Yazar: Beliz Bayar (Yazar), Tuğçe Dilik (Yazar), Sevtap Selçuk (Yazar), Galip Alçıtepe (Yazar)

    Elinizdeki kitap İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir tür hizmetiçi eğitim kitapçığı ile ABD'deki bir sivil toplum kuruluşunun yayınlamış olduğu propaganda amaçlı kitapçığa dayanmaktadır.

    İngiliz istihbarat birimleri ve ABD mahreçli yardım kuruluşları tarafından hazırlanan söz konusu kitaplar aracılığı ile Türkiye'nin içinde Ermenistan, Kürdistan ve Pontus adları ile bölgeler yaratılmaktadır. Öyle ki ihracat ve ithalat rakamları verilirken sanki Ermenistan, Kürdistan ve Pontus birer bağımsız ya da yarı-bağımsız ülke konumunda gösterilip bu bölgelerden Osmanlı Devleti'nin diğer yörelerine yönelik ticaretten ihracat ve ithalat olarak söz edilmektedir.

    Bu bağlamda halen dahi Pontos'da 1915-1922 yılları arasında bir soykırım yapıldığı, Ermeni sorunun tüm canlılığı ile sürdüğü, PKK'nın YPG yapılanması ile Irak ve Suriye'de devletleşme sürecine girdiği günümüzde bu kitapta yer alan bilgiler son derece önemli olup, söz konusu iddialara karşı nasıl bir politika izlenmesi gerektiği konusunda yol gösterici niteliği taşımaktadır.

    © 2024 Çizgi Kitabevi
    Çizgi KitabeviÇizgi KitabeviÇizgi Kitabevi