Kitap Ara

    Bulgaristan Türkleri ve Siyasal Hayata Katılım

    Kategori: Araştırma İnceleme

    Sayfa: 510

    ISBN: 978-605-196-669-4

    Boyut: 13,5x21,5

    Kağıt: 2. Hamur

    Yazar: Vahit Sadal (Yazar)

    Bu eser, Bulgaristan'daki Türk ve Müslüman azınlığın tarihi, kültürel, sosyolojik ve siyasal gelişim süreçlerini ve siyasal katılımlarını ele alarak panorama çizen bir referans kitabıdır. Zira bu azınlık, ülkenin asimilasyon denemeleri ve entegrasyon politikaları da dahil, karmaşık sosyo-politik deneyimlere ve mücadelelere sahip olmuştur. Tarihsel süreç içerisinde Bulgar hükümetleri ülkedeki Türk ve Müslüman azınlığı; demografik endişeler gibi çeşitli nedenlerle asimile etmeye çalışmış veya anlaşmalı ya da zorunlu göçe tabi tutmuştur.

    Seslerini duyurmak ve ülke siyasetine dahil olabilmek için Hak ve Özgürlükler Hareketini (HÖH) başlatmışlar; partileşerek, yasal ve siyasal zeminde varoluşlarını sürdürmüşlerdir.

    Çalışmamızda, maruz kalınan yoğun bir asimilasyon sürecinden, entegrasyon aşamasına nasıl gelinebildiği sorusuna cevap aranmıştır. Özellikle, Komünizm sonrası dönemde, Yugoslavya başta olmak üzere Balkanlarda kanlı etnik ve dini çatışmaların yaşandığı sırada; Bulgaristan'ın bu çatışmalardan nasıl uzak kalabildiği, bu uzak kalışta Türk ve Müslüman azınlığın rölü ve azınlıkların siyasal katılımında bir "model" olarak HÖH ele alınmıştır.

    © 2024 Çizgi Kitabevi
    Çizgi KitabeviÇizgi KitabeviÇizgi Kitabevi