Oszkár Wellmann:Cumhuriyetin Kuruluş Yıllarında Türkiye'de Hayvancılık Politikası ve Bir Macar Uzman
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yılları müthiş bir kalkınma hamlesinin olduğu yıllardır. Ekmeğin katık yapıldığı, içine azim ve umut katıldığı yıllardır bu yıllar !..
Sosyo-kültürel ve ekonomik alanda cereyan eden bu kalkınma davası; kaynakları Balkan ve I. Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'nda yitip giden bir milletin "yedi düvele" meydan okuduktan sonra, dünyada var olma mücadelesinin bir göstergesidir.
"Siyasi ve askeri zaferlerin ekonomik zaferlerle taçlandırılmadığı sürece kalıcı olamayacağını" ve "çalışmayan, üretmeyen toplumların gün gelip bağımsızlıklarını yitireceğini" vurgulayan Atatürk, ekonomik alanda da bu kalkınma davasının önderi oldu.
Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan genç Türkiye, var olan kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirerek, tarıma dayalı hayvancılık politikasını, bilimden aldığı güçle bilinçli bir şekilde uygulama alanına koydu. Diğer alanlarda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da Atatürk'ün "kardeş" gözüyle baktığı Macarlar ve Macaristan'ın tecrübelerinden yararlanıldı. Bir çok Macar uzman Türkiye'de görev aldı. Bu uzmanlardan biri alanında dünyaca ünlü bilim adamı Oszkár Wellmann idi. Onun hazırladığı raporlar tarıma dayalı hayvancılık politikasının esaslarının belirlenmesinde önemli bir etken oldu.
Bu çalışmada Türkiye"nin hayvancılık politikası ve bu politikada Macar uzman Wellmann'ın faaliyetleri, Türk ve Macar arşiv belgeleri ile diğer kaynaklar kullanılarak, dönemin Türk-Macar ilişkileri çerçevesinde ortaya konulmuştur.
İlgilenenlere faydalı olması dileği ile !...
Prof. Dr. Melek ÇOLAK